Spring naar hoofd-inhoud

Mondverzorging

Als mondhygiënist houd ik me bezig met voorlichting, preventie en mondverzorging ter voorkoming van gaatjes en tandvleesaandoeningen.

ONTSTOKEN TANDVLEES (gingivitis)

Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt strak om onze tanden en kiezen.
Gezond tandvlees bloedt niet als u eet of als u uw tanden en kiezen reinigt.

Ontstoken tandvlees daarentegen is vaak rood, gezwollen en bloedt vaak tijdens het reinigen van uw tanden en kiezen.

Ontstoken tandvlees kan ook heel plaatselijk voorkomen bijvoorbeeld tussen 2 tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees is zelden pijnlijk, dat is ook de reden dat de meeste mensen het vaak niet in de gaten hebben dat er een ontsteking aanwezig is.

Ontstoken tandvlees kan overgaan naar een ontsteking van het kaakbot als het niet behandeld wordt (Parodontitis).
Door de ontsteking kan de ruimte tussen het tandvlees en de tand (de zogenaamde pocket) verdiepen. Hierdoor gaan de vezels stuk en wordt kaakbot afgebroken met als gevolg dat op de lange duur tanden en kiezen los gaan staan en zelfs uit kunnen vallen.

Hoe kunt u ontstoken tandvlees voorkomen?

Door een goede mondhygiëne en eventueel een bezoek aan een mondhygiënist.

GEVOELIGE TANDEN

Heeft u last van gevoelige tanden of kiezen tijdens het eten of drinken van koude, hete of zoete producten? Dan kan het zijn dat uw tandhals (dentine) blootligt.

Blootliggende tandhalzen worden vaak veroorzaakt doordat er met een te harde tandenborstel of een foute poetsmethode over het tandvlees wordt gepoetst, waardoor dit zich terugtrekt.

Advies van uw mondhygiënist over de te gebruiken tandenborstel en poetstips kunnen voorkomen dat uw tandhalzen verder bloot komen te liggen.

Er zijn speciale tandpasta’s in de handel om gevoeligheid tegen te gaan.

Uw mondhygiënist heeft vaak proefmonsters om u mee te geven, dan kunt u uitproberen welke tandpasta bij u het beste werkt.

SLECHTE ADEM (halitosis)

Hoe ontstaat slechte adem?

Slechte adem ontstaat vooral in de mondholte en meestal op de tong. Geur veroorzakende bacteriën zijn de hoofdoorzaak. Slechte adem ontstaat zelden door aandoeningen aan het maag-darm kanaal.

Hoe kun je het voorkomen?

Vaak zijn een tandheelkundige behandeling en een paar simpele toevoegingen aan de mondverzorging thuis al voldoende om een slechte adem tegen te gaan.

Gebruik van een rager, stoker of floss, naast het 2 x daags tandenpoetsen, kunnen achtergebleven voedselresten verwijderen. De voedselresten zijn de voedingsbodem voor bacteriën die een slechte adem veroorzaken.

Eventueel kun je ook een speciale tongreiniger gebruiken om de bacteriën op de tang te verwijderen.

Uw mondhygiënist kan u hier instructies over geven.

PREVENTIE:

Voorkomen is beter dan genezen.

Uw mondhygiënist is de aangewezen persoon om u instructies te geven hoe u ontstoken tandvlees, slechte adem, gevoelige tanden, maar ook gaatjes kunt voorkomen.

Mijn advies is om kinderen al jong (vanaf 2 jaar) mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. De mondhygiënist geeft kinderen instructies hoe ze hun gebit schoon kunnen houden, maar ook over eten en drinken en wat dit kan veroorzaken in de mond.
Ouders van jonge kinderen wordt geadviseerd om het kind eerst zelf te laten poetsen en dan na te poetsen. Hier kan de mondhygiënist de ouders in begeleiden. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis een tandarts of mondhygiënist bezoeken.